Tannregulering
Formålet med tannregulering er å diagnostisere, forebygge og behandle bittfeil og tannstillingsfeil. Ca. 30 % av et barnekull har et kjeveortopedisk behandlingsbehov. Vanligvis henviser allmenntannlegen til kjeveortoped når det er behov for vurdering.
Når
Kjeveortopedisk behandling gjennomføres i de fleste tilfeller hos barn og unge hvor de blivende tenner er i frembrudd og kjeven fortsatt vokser.
Alder ved oppstart avhenger av hvilken bittfeil som skal korrigeres.
Kjeveortopedisk behandling kan også gjøres på voksne.
Apparatur
Når man har tannregulering bruker man enten fastlimt eller avtagbar apparatur.
På vår klinikk benytter vi oss hovedsakelig av fastlimt apparatur.
Ved fast apparatur er en reguleringsstreng festes til tennene ved hjelp av limte klosser (brackets). Disse klossene er tradisjonelt i stål men det er mulig å få disse i glasskeramikk. Når man har fast regulering er man på jevnlige kontroller med 4-8 ukers intervaller.
Ved avtagbar apparatur benyttes en ”plate” som man kan ta på og av selv. Denne benyttes fra 12/14 til 24 timer i døgnet. Når man har avtagbar regulering er man inne på kontroll med 6-10 ukers intervaller.
Varighet
Hvor lenge reguleringen sitter på varierer i forhold til hvor mye tennene skal flyttes og om bittet også skal justeres.
Normalt kan det variere mellom 1,5 til 2,5 år.
Stabilisering
Etter at aktiv behandling er avsluttet må vi passe på at tennene holder seg i sin nye posisjon. Dette gjør vi ved hjelp av en streng limt på fortennenes bakside og/eller med en avtagbar plate. På vår klinikk følger vi opp pasientene på 3 etterkontroller før de avsluttes helt hos oss.
Hva er viktig å tenke på når man har regulering
Etter hver gang man har vært på kontroll blir det gjort en justering. Man kan da forvente seg at tennene blir ømme, de kan bli noe løse og det kan bli vondt å tygge maten. Dette vedvarer 2-3 dager etter justeringen, noe lengre etter første gangen man får på regulering.
Til å begynne med kan det også bli noe sårt mot kinn og lepper. Slimhinnen tilpasser seg raskt reguleringen slik at dette sjelden vedvarer. Man får med seg en eske med voks som kan plasseres oppå reguleringen, dette beskytter kinn og lepper.
Når man har fastlimt regulering er det veldig viktig å ha en god hygiene. Man må pusse tennene ordentlig to ganger pr dag og ta ekstra tilskudd av fluor (skylling eller tabletter).
Det er også ekstra hensyn å ta i forhold til hva man kan spise. Dette gjelder spesielt harde og seige ting. Epler, gulerøtter, kålrøtter og lignende kan spises men må enten kuttes opp eller raspes opp. Knekkebrød og harde skorper bør man holde seg unna. Seige og harde søtsaker er forbudt. Hvis man ikke tar hensyn til dette kan reguleringsfestene løsne. Skjer det ofte vil behandlingen ta lengre tid og det vil øke kostnadene på behandlingen.